Ocet czterech złodziei na wzmocnienie odporności
Ocet ten zwany również marsylskim otrzymujemy przez macerację przypraw i ziół.
Z jego powstaniem wiąże się pewna legenda, kiedy Europę dziesiątkowała dżuma, ludzie obawiając się zarażenia w pośpiechu opuszczali miasta zabierając tylko najpotrzebniejsze rzeczy i pozostawiając resztę dobytku.
Wykorzystali to złodzieje, którzy nie zważając na ryzyko, okradali pozostawione bez opieki domy.
Kiedy w Marsylii straż miejska złapała na kradzieży rabusiów i postawiła przed sądem, wyznali oni w jaki sposób zabezpieczali się przed dżumą.
Okazało się że stosowali oni ocet ziołowy skutecznie chroniący ich przed zarażeniem.
Do dzisiaj pozostało wiele receptur na ten ocet, niżej przedstawiamy jedną z nich.
– 1 litr octu jabłkowego (lub białego wina)
– łyżka cynamonu
– łyżka goździków
– 2 łyżki rozmarynu
– 2 łyżki mięty pieprzowej
– 2 łyżki tymianku
– 5 ząbków czosnku
Zioła i czosnek zalewamy octem w szklanym naczyniu i odstawiamy na dwa tygodnie, następnie filtrujemy i przelewamy do butelki.
Zastosowanie:
– jako przyprawa
– do nacierania pleców, rąk, klatki piersiowej i skroni
– jako dodatek do kąpieli
– do dezynfekcji rąk i przedmiotów
– jako środek odstraszający owady
– do zwalczania roztoczy
Author WW/InfoOswiecim.pl