france Marsylia author djedj-1814462_1920

Ocet czterech złodziei na wzmocnienie odporności

Ocet ten zwany również marsylskim  otrzymujemy przez macerację przypraw i ziół.

Z jego powstaniem wiąże się pewna legenda, kiedy Europę dziesiątkowała dżuma, ludzie obawiając się zarażenia w pośpiechu opuszczali miasta zabierając tylko najpotrzebniejsze rzeczy i pozostawiając resztę dobytku.

Wykorzystali to złodzieje, którzy nie zważając na ryzyko, okradali pozostawione bez opieki domy.

Kiedy w Marsylii straż miejska złapała na kradzieży rabusiów i postawiła przed sądem, wyznali oni w jaki sposób zabezpieczali się przed dżumą.

Okazało się że stosowali oni ocet ziołowy skutecznie chroniący ich przed zarażeniem.

Do dzisiaj pozostało wiele receptur na ten ocet, niżej przedstawiamy jedną z nich.

–  1 litr octu jabłkowego (lub białego wina)

–  łyżka cynamonu

–  łyżka goździków

–  2 łyżki rozmarynu

–  2 łyżki mięty pieprzowej

–  2 łyżki tymianku

–  5 ząbków czosnku

Zioła i czosnek zalewamy octem w szklanym naczyniu i odstawiamy na dwa tygodnie, następnie filtrujemy i przelewamy do butelki.

Zastosowanie:

– jako przyprawa

– do nacierania pleców, rąk, klatki piersiowej i skroni

– jako dodatek do kąpieli

– do dezynfekcji rąk i przedmiotów

– jako środek odstraszający owady

– do zwalczania roztoczy

 

Author WW/InfoOswiecim.pl

Udostępnij